Makanan adalah antara faktor yang dikaitkan dengan ekzema. Namun terdapat pelbagai pendapat mengenainya. Jom kita tengok.
Bukan semua penghidap atopik ekzema mempunyai alahan makanan. Alahan makanan hanya terdapat pada segelintir kecil penghidap ekzema atopik. Seperti mana alahan makanan juga, bukan semua pesakit ekzema mempunyai alahan kepada haiwan peliharaan.
Pada pesakit yang mempunyai alahan makanan, perlu mengambil makanan tersebut boleh memburukkan keadaan ekzema pesakit.
Pengecaman bahan makanan yang boleh menimbulkan alahan, jika ada, boleh dibuat berdasarkan riwayat pesakit, riwayat pengambilan makanan pesakit dan di bantu oleh ujian alergi seperti prick test dan ujian darah.
Namun begitu, pesakit harus berhati-hati dalam mentasirkan keputusan ujian ujian ini yang perlu dilakukan oleh doktor yang terlatih. Dan arif tentang kesahihan dan kelemahan setiap ujian yang dilakukan.
Terdapat kajian yang telah dijalankan untuk mencari jalan bagi mencegah penyakit ekzema atopik di kalangan bayi dan kanak-kanak. Di antaranya ialah kesan penyusuan susu ibu untuk mengurangkan risiko bayi bagi mendapat ekzema. Setakat ini ulasan terhadap kajian-kajian sebegini (lp S, Chung M, Raman G et al. Breastfeeding and Maternal and infant helath outcomes in developed countries. Evid Rep Technol Assess 2007; 153:1-186) menunjukkan penyusuan susu ibu mungkin dapat melindungi bayi dari mendapat ekzema.
Untuk menjaga pemakanan boleh la mengamalkan produk shaklee Sebagai tambahan untuk meningkatkan fungsi fungsi sel dan zat zat makanan untuk tubuh badan.
Neesa halim.
013-3638180
0 comments:
Post a Comment