Resepi masakan : daging masak halia

Daging masak halia
---------------------
BAHAN-BAHANNNYA :-)
400 gram daging batang pinang, hiris
2 inci halia muda, hiris nipis
1 biji bawang besar, hiris
4 ulas bawang putih, dititik
1 biji cili merah, hiris
1 1/2 camca besar sos tiram
3 camca besar kicap cair
Secubit gula
Hirisan daun kuchai untuk hiasan
Hirisan cili merah untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
Cuci daging dan toskan. Panaskan minyak dalam kuali, tumis halia dan bawang putih hingga harum, masukkan daging dan goreng hingga daging berubah warna. Masukkan sos tiram dan gaul rata.
Tuang air secukupnya dan masukkan kicap cair. Biar mendidih dan daging empuk, masukkan hirisan cili, bawang besar dan secubit gula. Masak hingga bawang lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
Tabur dengan hirisan daun kuchai dan juga cili merah tadi. Hidangkan segera bersama nasi hangat atau pun bubur nasi....

Jom cuba resepi ini




Selamat mencuba

#tsunamibintang #tsunamiturbo


Neesa halim
0133638180
Elegan dan sihat bersama neesa

0 comments:

Post a Comment